Te niewielkie rybki nie cisz± siê specjaln± sympati± wêdkarzy. Ba, wiêkszo¶æ z nich ma je nawet w g³êbokiej pogardzie. Oczywi¶cie mam na my¶li plemiê jazgarzy, które pospolicie bytuj± w naszych rzekach i jeziorach. Te niewielkie rybki, które w naszych wodach dorastaj± do 15 centymetrów (chocia¿ w rzekach pó³nocnorosyjskich osi±gaj± nawet 30 centymetrów) – uwa¿ane s± za wodnych szkodników. I jest w tym sporo prawdy. Jazgarze lubi± zajadaæ siê ikr± i wycierem. Gdy kiedy¶ zbadano zawarto¶æ przewodów pokarmowych 265 jazgarzy, znaleziono w nich oko³o 100 tysiêcy ziaren ikry sielawy. Z drugiej strony sam jazgarz równie¿ bywa po¿erany przez wiêksze od siebie drapie¿niki. Jazgarka w charakterze ¿ywca lubi capn±æ sandacz (jazgarze czêsto towarzysz± sandaczom), ale nie gardz± nim równie¿ szczupaki, okonie, wêgorze czy miêtusy. U¿ywaj±c jazgarza w charakterze przynêty, nie nale¿y mu obcinaæ kolców, co robi± niektórzy wêdkarze, gdy nie dysponuj± ¿ywczykiem innego gatunku. Te drobne jazgarzowe kolce drapie¿nikom nie przeszkadzaj±. Jedynym mankamentem u¿ywania jazgarza w charakterze przynêty jest jego sk³onno¶æ do wci±gania wêdki w zaczepy.
Jazgarz nale¿y do rodziny okoniowatych. Bywa, ¿e mniej do¶wiadczeni wêdkarze myl± go zreszt± niekiedy z niewielkim okonkiem. I zreszt± tak jak okoñ jest równie¿ smaczny. Z tego te¿ wzglêdu jazgarz – jorsz, jest podstaw± rosyjskiej zupy rybnej, czyli s³ynnej „uchy”. Za rybê wyj±tkowo smaczn± by³ uwa¿any przez wielu ichtiologów i znawców wêdkarstwa. Za najsmaczniejsz± rybê naszych wód uznawa³ go Schachtel, a Vostradovsky wystawia³ mu w tej kategorii celuj±c± ocenê. Co wa¿ne, pomimo, ¿e niewielki, ma stosunkowo ma³o o¶ci.
Jazgarza ³owi siê ³atwo – najczê¶ciej na zestawy sp³awikowe. Nie jest to ryba p³ochliwa ani szczególnie ostro¿na. Przynêtê chwyta ³apczywie i agresywnie. Na dobrym ³owisku wyci±ga siê jedn± sztukê po drugiej – a¿ do znudzenia. Jazgarz bierze przez ca³y dzieñ, bez wzglêdu na pogodê. Po zanurzeniu siê sp³awika nale¿y natychmiast zacinaæ – tylko dlatego, ¿e po³yka haczyk g³êboko. Przy odhaczaniu trzeba zachowaæ ostro¿no¶æ, by nie uk³uæ siê ostrymi, pokrytymi ¶luzem kolcami, które umieszczone s± na zakoñczeniu pokryw skrzelowych i p³etwie grzbietowej. Zak³ucie siê takim kolcem najczê¶ciej powoduje przewlek³e ropienie ma³ej ranki na palcu lub d³oni. A gdy ju¿ do zranienia dojdzie najlepiej jest natychmiast dobrze j± wycisn±æ i wyssaæ (nie muszê chyba dodawaæ, ¿e po takim zabiegu, trzeba dok³adnie wyp³ukaæ usta).
Jazgarz zaczyna braæ dobrze ju¿ w kwietniu. Gdy wybierzemy siê w tych dniach nad wodê, i gdy oka¿e siê, ¿e ryby „powa¿ne” braæ nie chc±, to wtedy ten niechciany na co dzieñ drobiazg mo¿e staæ siê sprawc± wielu wêdkarskich rado¶ci.
Jakub Kleñ
· Napisane przez Administrator
dnia April 02 2009
1566 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".