Wesz³am w konflikt z zarz±dem naszej wspólnoty, który nie wyrazi³ zgody na zdemontowanie grzejnika w kuchni. Nie wiem, czy to z³o¶liwo¶æ czy chêæ pokazania, ¿e „ja tu rz±dzê”, bo logicznego uzasadnienia nie us³ysza³am. Kuchniê mam ma³±, chcê j± inaczej zagospodarowaæ, a grzejnik i tak jest zakrêcony.
Je¿eli na grzejniku zainstalowany jest podzielnik kosztów ciep³a, to przy grzejniku zainstalowany jest zawór termostatyczny. Zawór ten uniemo¿liwia ca³kowite odciêcie dop³ywu czynnika grzejnego do grzejnika, umo¿liwiaj±c (zale¿nie od konstrukcji) obni¿enie temperatury w pomieszczeniu do znacznie ni¿szej ni¿ standardowa (do temperatury w granicach 8-14 stopni C). Po demonta¿u grzejnika nast±pi ca³kowite odciêcie dop³ywu ciep³a. Wówczas wyst±pi zjawisko paso¿ytniczego pobierania ciep³a od s±siadów (tak¿e z góry i do³u) ogrzewaj±cych s±siaduj±ce pomieszczenia do wy¿szej temperatury. Ciep³o przenika bowiem przez ¶ciany, a tak¿e przez stropy i pod³ogi z pomieszczeñ o wy¿szej temperaturze do pomieszczeñ o ni¿szej temperatury. W kuchni przy przygotowaniu posi³ków zwykle wydzielana jest du¿a ilo¶æ pary, co powoduje, ¿e wilgotno¶æ w tym pomieszczeniu jest wiêksza ni¿ w innych (z wyj±tkiem ³azienki, gdzie okresowo mo¿e byæ jeszcze wy¿sza). Zbyt niska temperatura w pomieszczeniu o du¿ej wilgotno¶ci powoduje, ¿e para skrapla siê na zimnych powierzchniach, przede wszystkim na wewnêtrznych powierzchniach ¶cian zewnêtrznych. Powoduje to zawilgocenie tych ¶cian, a w konsekwencji rozwój grzybów i ple¶ni.
(sp)
· Napisane przez Administrator
dnia October 17 2015
958 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".