W cyklu zajêæ kulinarnych w Klubie „Karino” O¶rodka Kultury Kraków Nowa Huta pt. „Kuchnia z ró¿nych stron ¶wiata”, po kuchni chiñskiej nastêpnym etapem w kulinarnych zmaganiach by³a kuchnia arabska. S³owami Salam Alejkum (Pokój z Wami) Edyta £asak, która przez dziesiêæ lat mieszka³a w Bajhramie na Bliskim Wschodzie rozpoczê³a uroczyste biesiadowanie. W menu kuchni arabskiej znalaz³y siê: zupa z kukurydzy i sa³atka tabulah - czyli sa³atka z pietruszki z kasz± burgul. Poza tym w tradycyjny arabski sposób przygotowano i zaserwowano kawê oraz herbatê. Podczas tego spotkania uczestniczki naby³y nie tylko wiedzê kulinarn±, ale równie¿ wiedzê na temat panuj±cych warunków ¿ycia, tradycji, kultury, jak¿e ró¿ni±cych siê od naszych europejskich. Aby nadaæ spotkaniu jeszcze bardziej arabski charakter panie przebra³y siê w tradycyjne arabskie stroje. W kuchni arabskiej u¿ywa siê bardzo du¿o kardamonu, który dodaje siê nie tylko do kawy i herbaty, ale przede wszystkim do ró¿nego gatunku miês. W do¶æ oryginalny sposób podawana jest kawa oraz herbata. Parzy siê j± w specjalnych dzbankach z dodatkiem mia¿d¿onych w mo¼dzierzu lasek cynamonu i ziaren kardamonu. Arabsk± kawê pije siê w specjalnych fili¿ankach zagryzaj±c daktylami. Ciekawostk± dla pañ by³o to, ¿e potrz±¶niêcie kubeczkiem oznacza, ¿e wiêcej kawy ju¿ siê nie chce. Kubeczki zawsze trzymamy w prawej rêce, a dzbanek w lewej. W kulturze arabskiej podanie czegokolwiek lew± rêk± odczytywane jest jako zniewa¿enie. Wiele ciekawostek i wspomnieñ z pobytu na Bliskim Wschodzie przekaza³a uczestniczkom spotkania Edyta £asak, za co jej serdecznie dziêkowano. Ju¿ dzi¶ zapraszamy na kolejne spotkanie kulinarne z cyklu „Kuchnie z ró¿nych stron ¶wiata” w Klubie „Karino”, którego tematem bêdzie kuchnia w³oska.
(mp)
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".