W dniach od 4 do 6 marca 2016 r. w Zespole Szkó³ Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, odby³a siê ju¿ XVII edycja Ma³opolskiego Konkursu Szkó³ Gastronomicznych. By³o niezwykle smacznie, elegancko i wiosennie. Zaproszeni go¶cie mogli nie tylko zadowoliæ podniebienia, ale równie¿ nacieszyæ oczy.
Wydarzenie to sta³o siê ju¿ tradycj± licznego ¶rodowiska gastronomicznego. Tegorocznym has³em kulinarnym Ma³opolskiego Konkursu Szkó³ Gastronomicznych by³a : "Polska Wielkanoc". Poza nie³atwymi zmaganiami, które w wielu wykonaniach, nale¿a³y do mistrzowskich, uczestnicy tej edycji konkursu wziêli równie¿ udzia³ w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowê, podczas których mo¿na by³o zobaczyæ nowe rozwi±zania sztuki kulinarnej z wykorzystaniem przypraw firmy Prymat, z któr± Robert Sowa wspó³pracuje od 2006 r.
Celem konkursu by³o rozpowszechnianie wielkanocnej tradycji kulinarnej oraz umiejêtne ³±czenie zwyczajów wielkanocnego sto³u z nowymi trendami sztuki kulinarnej, a tak¿e odkrywanie i promowanie m³odych talentów, a co za tym idzie integracja zaprzyja¼nionych szkó³ z Polski i Europy.
Konkurs, jak co roku, cieszy³ siê du¿ym zainteresowaniem w¶ród uczniów nie tylko z Ma³opolski, ale i innych województw: podkarpackiego, ¶l±skiego, ³ódzkiego, lubelskiego tradycyjnie pojawili siê uczniowie ze S³owacji. W sumie do konkursu przyst±pi³o 31 szkó³, w tym 74 uczniów ( 44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów). -Jestem zadowolony ¿e przejecha³em 300 km z Warszawy do szko³y w Nowej Hucie. Zobaczyli¶my tu wiele nowym kreacji na temat dañ wielkanocnych, mo¿e nie do koñca dañ które ja po³o¿y³ bym na swój stó³, ale jest ró¿nica miêdzy mn± a uczniami w wieku. Ja inaczej rozumiem stó³ Wielkanocny i tradycjê tych ¶wi±t a inaczej rozumie j± m³odzie¿ i to jest ciekawe – wyzna³ Robert Sowa, który by³ cz³onkiem jury. Jurorzy podkre¶lali wyj±tkow± kreatywno¶æ uczestników tegorocznego konkursu.
Po burzliwych naradach wy³oniono zwyciêzców.
W¶ród kucharzy zwyciê¿y³ : W±torek Micha³ z Centrum Kszta³cenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepo³omicach, który przygotowa³ Foie Gras rocher, w¶ród go¶ci z zagranicy najlepszy okaza³ siê Viktor Tverdik ze szko³y Presovie, który przyrz±dzi³ Velkonoèn± misa.
W konkursie barmana zwyciê¿yli: Robert Piasecki z Zespo³u Szkó³ nr 1 w Nowym S±czu, za¶ ze szkó³ zagranicznych najlepsza okaza³a siê Jarmila Bodorikova z Dolnego Kubina.
Wreszcie w¶ród kelnerów najlepszymi okazali siê: Patrycja Wêgrzyn iAgnieszka Urban z Zespo³u Szkó³ nr 3 w Wadowicach a w dru¿ynach zagranicznych Ludomila Radzova i Peter Bohmer z Dolnego Kubina.
Patronat nad ca³ym przedsiêwziêciem objêli: wojewoda ma³opolski Józef Pilch, marsza³ek Województwa Ma³opolskiego Jacek Krupa, prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, ma³opolski kurator o¶wiaty : Aleksander Palczewski oraz dyrektor Oddzia³u Terenowego Agencji Rynku Rolnego Piotr Serafin.
Zarówno organizatorzy, jak i uczestnicy XVII MKSG potwierdzili, ju¿ kolejny raz, ¿e pasja kulinarnych zmagañ nie jest rzecz± ³atw±, choæ poprzez trud staje siê rzecz± piêkn±. Pokazali, ¿e w konkursowych zmaganiach nie mo¿e zabrakn±æ wiedzy, pomys³owo¶ci, szczypty odwagi i fantazji. Bo z wielkanocnej tradycji zwi±zanej ze sto³em i polskimi potrawami, musi zawsze p³yn±æ jakie¶ przes³anie. Tym przes³aniem okazuje siê byæ ciep³o, piêkno i wspania³y smak.
(a³)
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".