Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2024.11.15] Pó¼noje...
· [2024.11.15] Koniec ...
· Na niedzielê 17 list...
· [2024.11.15] Panika ...
· [2024.11.08] Na list...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
EUROPEJSKI GASTRONOMIK
Zespó³ Szkó³ Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - Nowej Hucie od wielu lat organizuje sta¿e zawodowe dla uczniów w ramach programu Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci to czê¶æ unijnego programu pod nazw± „Uczenie siê przez ca³e ¿ycie”. Uczniowie ZSG nr 1 wyje¿d¿aj± na trzytygodniowe, zagraniczne sta¿e do Francji, Niemiec i na S³owacjê, ¿eby zdobyæ nowe do¶wiadczenia zawodowe, które, jak wiadomo s± jedn± z najwa¿niejszych kompetencji, cenionych przez pracodawców.
- W roku 2013 w naszej szkole zrealizowali¶my a¿ 6 zagranicznych sta¿y - mówi dyrektor Zespo³u Barbara Brewczyñska. W projekcie „Europejski gastronomik” uczestniczy³o 33 uczniów, którzy w zak³adach gastronomicznych na terenie regionu Vandee (Francja), w Norymberdze (Niemcy) i w Tatrzañskiej £omnicy (S³owacja) doskonalili komunikacjê jêzykow±, poznawali kuchnie innych narodów, a przede wszystkim zdobywali nowe do¶wiadczenia- zarówno te zawodowe, jak i te ¿yciowe - umiejêtno¶æ radzenia sobie w nowych sytuacjach, otwarto¶æ na inne kultury. Uczniowie po powrocie dziel± siê swoimi do¶wiadczeniami z rówie¶nikami i nauczycielami, chêtnie startuj± w zawodowych konkursach. Dziêki temu szko³a jest znana w ¶rodowisku z najlepszej strony.
- Nale¿y podkre¶liæ, ¿e ca³y wyjazd jest dla uczestnika bezp³atny: podró¿, noclegi, wy¿ywienie, zajêcia jêzykowo-kulturowe przed wyjazdem, a nawet- kieszonkowe s± finansowane ze ¶rodków unijnych. Dla nas - organizatorów najwiêksz± satysfakcj± i podziêkowaniem ze strony uczestników- uczniów technikum, s± ich komentarze po sta¿ach – podkre¶laj± nauczyciele ZSG nr 1.
Przytoczmy kilka z nich: - Wyjazd nauczy³ mnie samodzielno¶ci i pokaza³, ¿e poradzê sobie w ka¿dej sytuacji. By³a to dobra szansa sprawdzenia siê przed rozpoczêciem doros³ego ¿ycia. Jestem wdziêczna za szansê wyjazdu i gdybym mia³a okazjê, z pewno¶ci± bym go powtórzy³a – komentuje swój wyjazd Magdalena Rykowska.
Tomasz Nowak wspomina: - Ten wyjazd bardzo du¿o mnie nauczy³, otworzy³ mi drogê do nowych do¶wiadczeñ, nauczy³ mnie samodzielno¶ci i pokaza³ jak wygl±da ¿ycie we Francji. Udowodni³ mi, ¿e nie mo¿na siê niczego baæ i trzeba korzystaæ z takiej szansy, jak± ja dosta³em, poniewa¿ mo¿e siê ona ju¿ nigdy nie powtórzyæ. Jestem bardzo zadowolony z trzytygodniowej przygody, na zawsze ona zostanie w mojej pamiêci. Gdybym mia³ mo¿liwo¶æ ponownego wyjazdu tam, bez zastanowienia bym siê zg³osi³.
- Po takich rekomendacjach nie pozostaje nic innego, jak tylko pisaæ kolejne projekty staraj±c siê o nastêpne sta¿e dla naszych uczniów – zgodnie stwierdzaj± pedagodzy z Zespo³u Szkó³ Gastronomicznych nr 1.
(f)


 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.07 29,774,638 unikalnych wizyt