Środowisko gastronomiczne co roku gromadzi ciekawa inicjatywa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z os. Złotej Jesieni, którą jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Konkurs taki odbył się również i w tym roku.
Od 1 do 3 marca trwała jego XIV edycja. Tym razem młodzi adepci sztuki kulinarnej rywalizowali pod hasłem: „Gotuj z pasją i fantazją”. W tym roku, z inicjatywy dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Bogusława Wiśniewskiego, szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez jego prezesa Franciszka Sałaciaka. W ramach zawartego porozumienia „Dolina Karpia” wsparła szkołę w organizacji tegorocznego konkursu, dostarczając strategiczny produkt regionalny, czyli karpia zatorskiego, który był głównym surowcem potrawy obowiązkowej.
Konkurs, podobnie jak w latach ubiegłych, cieszył się dużym powodzeniem wśród uczniów szkół nie tylko z Małopolski, ale także województw podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego oraz ze Słowacji (Presov, Bratysława), Francji (Saint Michel Mont Mercure) i Niemiec (Norymberga). Wzięło w nim udział w sumie 26 szkół, ogółem 92 uczniów, w tym: 52 kucharzy, 20 barmanów i 20 kelnerów. Konkursowe jury przyznało wyróżnienia w klku kategoriach. W kategorii „kucharz” I miejsce zajęła Elżbieta Stopa z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna: pierś z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki). II miejsce zajał Mateusz Nowokuński z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, a miejsce III – Małgorzata Wesołowska z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczjych w Tarnowie. Wśród gości zagranicznych I miejsce zajął Antonio Addo z Norymbergii, miejsce II Robert Śvec z Presova, a wyróżnienia otrzymali: Thoma Boucher, Alexandre Boussion i Maxime Annereau z Saint Michel Mont Mercure.
W kategorii „barman” I miejsce zajął Filip Chruścicki z ZSG nr 1, miejsce II Sandra Wider z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, a miejsce III – Paweł Marciniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Wśród gości zagranicznych najlepsza okazała się Erika Pullmanova z Bratysławy. W kategorii „short drink” I miejsce zajął Marek Wigłasz z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie, miejsce II Paweł Marciniak ZSG w Łodzi, a miejsce III Monika Niemiec z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach. Wśród gości zagranicznych I miejsce zajęła Denisa Vargovćikova z Presova.
W kategorii „kelner|” I miejsce zajęli Bartłomiej Świrk i Sylwester Stanik z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, miejsce II Iwona Wilk i Daniel Hajduk Zespół Szkół nr 1w Nowym Sączu, a miejsce III - Bogdan Szura i Grzegorz Turek, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej. Z zagranicy najlepsi okazali się Eva Blaśćakova i Lubomir Varga z Presova.
Patronat nad konkursem objęli wojewoda małopolski, marszałek województwa małopolskiego, prezydent Miasta Krakowa i małopolski kurator oświaty.
(f)
Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowią tylko część materiałów, które w całości znaleźć można w wersji drukowanej "Głosu - Tygodnika Nowohuckiego".