Poza wyj±tkowo wysok± zawarto¶ci± skwalenu, chleb ten zawiera równie¿ nienasycone kwasy t³uszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Tylko piêæ krakowskich piekarni posiada specjalny certyfikat wydany przez Fundacjê Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu. Jedn± z nich jest nowohucka piekarnia pañstwa Pêgielów z ul. Klasztornej 2 A.
- To niezwyk³y chleb – mówi w³a¶cicielka piekarni Alicja Pêgiel. – Chleb, który ma niebywa³e w³a¶ciwo¶ci od¿ywcze i zdrowotne. Badania nad sk³adnikami i sposobem jego wytwarzania trwa³y kilka lat. Proces produkcji opracowany zosta³ wed³ug wytycznych Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii przy wspó³pracy ze specjalistami Wydzia³u Nauk o ¯ywieniu i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Produkowany jest wy³±cznie ze sk³adników naturalnych: m±ki ¿ytniej, pszennej oraz z m±ki i p³atków amaranthusa przy u¿yciu specjalnych kwasolubnych dro¿d¿y. Nie ma w nim ¿adnych dodatków chemicznych. Chleb ten d³ugo zachowuje ¶wie¿o¶æ, a jego sk³ad ma bardzo dodatnie dzia³anie zarówno dla serca, jak i ca³ego organizmu.
+ Dotychczas kwasy Omega kojarzy³y nam siê raczej z tranem?
- To prawda. By³y nawet próby dodawania tranu do chleba, ale chyba nikt nie wyobra¿a sobie pieczywa, w którym czuæ tran. Ale okaza³o siê, ¿e kwasy te wytwarzane s± równie¿ w nasionach amaranthusa, który ma te¿ polsk± nazwê – szar³at.
+ Gdzie mo¿na kupiæ „chleb dla serca”?
- Dostêpny jest w sklepach spo¿ywczych, jest w sieci sklepów „Anna”, w sklepach „Spo³em”, w Supermarketach ABC, na stoisku firmowy w Centrum Handlowym M-1 oraz w naszej piekarni przy ul. Klasztornej 2A. Przy ka¿dym stoisku znajduje siê certyfikat, który gwarantuje, ¿e jest to chleb wytwarzany zgodnie z procedur± ustalon± przez Fundacjê Rozwoju Kardiochirurgii.
+ Jak smakuje?
- Jest bardzo smaczny, a dodatkowo kupuj±c go, wspieramy program budowy polskiego sztucznego serca. Dzisiaj tylko jedna osoba na dziesiêæ z oczekuj±c na przeszczep, ma szansê na ratuj±c± ¿ycie operacjê, gdy¿ brakuje dawców. Szans± mo¿e byæ sztuczne serce, nad którym trwaj± intensywne prace. Szans± na ¿ycie.
(f)
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".