Pstr±g hodowlany, kupiony w hipermarkecie, smakuje zupe³nie inaczej ni¿ pstr±g ¿yj±cy dziko w górskiej rzece. Jad³em kiedy¶ pstr±ga z³owionego w Dunajcu. Zrobi³em go na grillu, z plastrami cytryny, mas³em i natk± pietruszki. Takiego pstr±ga nie jad³em nigdy w ¿adnej restauracji czy sma¿alni.
Pstr±g jako potencjalna zdobycz wêdkarza jest ryb± do¶æ dziwn±. Jest p³ochliwy i ostro¿ny, ale nie zawsze i nie w ka¿dych warunkach. Przede wszystkim wyra¼nie dba o swoje bezpieczeñstwo. Obserwowa³em kiedy¶ pstr±ga z ma³ej k³adki na Popradzie, który za swoj± ostojê obra³ ci±gn±c± siê wzd³u¿ brzegu faszynê. Woda mia³a w tym miejscu jakie¶ sze¶ædziesi±t, siedemdziesi±t centymetrów g³êboko¶ci. Po drugiej stronie brzeg koñczy³ siê schodz±cymi w wodê kamieniami. Pstr±g co jaki¶ czas wychodzi³ spod faszynowego brzegu, ustawia³ siê na ¶rodku rzeki i tak trwa³, niemal nieruchomo, zbieraj±c z powierzchni przep³ywaj±ce owady. Ale wystarczy³o tylko, by ci±gn±c± siê niedaleko poln± drog± przejecha³ traktor, by zaskrzypia³y ko³a ch³opskiego wozu lub kto¶ przeszed³ przez k³adkê, a pstr±g od razu, choæ bez jakiego¶ wyra¼nego po¶piechu, wraca³ do swojej kryjówki pod brzegiem. Pó¼niej wystarczy³o dwadzie¶cia minut ciszy, by pstr±g powróci³ w to samo miejsce. Siedzia³em tak ze dwie godziny i sytuacja powtórzy³a siê kilkakrotnie. Poczucie bezpieczeñstwa odgrywa w zachowaniu pstr±ga rolê niezmiernie istotn±. I udaj±c siê na pstr±gowe ³owy, zawsze trzeba to braæ pod uwagê.
Drug± cech±, do¶æ typow± dla tej ryby, jest jej dba³o¶æ o zapewnienie sobie obfito¶ci po¿ywienia. Widaæ to szczególnie podczas rójki jêtki majowej. Pstr±g wydaje siê wówczas ca³kiem zatracaæ dba³o¶æ o w³asne bezpieczeñstwo. Potrafi zbieraæ sp³ywaj±ce owady niemal z woderów wêdkarza. Jakby by³ w jakim¶ amoku. To w tym czasie mo¿na zauwa¿yæ stada du¿ych pstr±gów odbywaj±cych prawdziw± ucztê. A przecie¿ w normalnych warunkach du¿e pstr±gi to raczej samotniki. Jeden ze znawców tego gatunku ma nawet swoj± teoriê na temat tego, dlaczego pstr±gi lubi± przebywaæ na p³ytkiej wodzie? – Bo lubi± mieæ na widoku ca³± spi¿arniê. Mog± wówczas przycupn±æ przy dnie i zbieraæ sp³ywaj±ce z wod± nimfy, a nie musz± siê mêczyæ z wyj¶ciem do powierzchni, gdy akurat tamtêdy sp³ywa³ bêdzie jaki¶ kêsek.
Mo¿e w marcu wybiorê siê na wiosenne pstr±gi. W Ma³polsce mo¿na je ³owiæ od 1 lutego do 31 sierpnia. W pozosta³ych miesi±cach ryba ma okres ochronny i z³owionego przez przypadek pstr±ga nale¿y wypu¶ciæ.
Jakub Kleñ
· Napisane przez Administrator
dnia March 14 2009
1040 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".