Czerwiec to pocz±tek klimatycznego lata. A jednocze¶nie pocz±tek po³owu tych gatunków, dla których z koñcem maja skoñczy³ siê okres ochronny. Mo¿na ju¿ ³owiæ sandacza, g³owacicê i lipienia. Od 15 maja mo¿na te¿ po³awiaæ ¶winkê. W jeziorach i zbiornikach zaporowych zaczynaj± siê dobre brania p³oci i amura. Nie¼le bior± te¿ leszcze. W pierwszych dniach czerwca dobrze ¿eruje lin (pó¼niej ryba ta rozpoczyna tar³o). W rzekach warto zapolowaæ na ¶winkê i jazia. Przez kilka tygodni dobrze ¿eruje równie¿ sandacz.
P³ocie ³owimy we wszystkich typach wód, ale najwiêksze sztuki po³awiane s± w jeziorach. W ³owieniu p³oci skuteczne bywaj± ró¿norodne przynêty – zarówno ro¶linne jak i zwierzêce. Szanse z³owienia du¿ego okazu wzrastaj± przy po³awianiu z dna. Bardzo skuteczne s± bia³e robaki, ale posiadaj± one tê wadê, ¿e czêsto przywabiaj± drobnicê. A im cieplej, tym lepiej ¿eruje kara¶ – mieszkaniec wód mulistych i gêsto zaro¶niêtych. Karasie chêtnie bior± zarówno na bia³e jak i czerwone robaki. Nie gardz± te¿ ciastem.
Od jakiego¶ czasu zarówno w Wi¶le jak i w Rabie oraz Dunajcu znów spotkaæ mo¿na ¶winkê. Ryba ta zasiedla górne i ¶rodkowy bieg wiêkszych rzek oraz ich górskie dop³ywy. ¯yje w du¿ych stadach. ¯eruje przy dnie, zeskrobuj±c wargami glony porastaj±ce kamienie i podwodne przeszkody, a wraz z glonami drobne ¿yj±tka, które siê w nich osiedli³y. Pracowicie przekrêca kamienie i ryje w dnie, poszukuj±c larw owadów, kie³¿y i miêczaków. Jej dolna warga o ostrej krawêdzi pe³ni rolê skrobaczki. ¦winkê mo¿na spotkaæ w wartkim pr±dzie, w rozlewiskach poprzedzaj±cych ostre nurty oraz w spokojnych zatokach. W charakterze przynêty mo¿na u¿yæ bia³ych robaków, pêczaku, pszenicy lub niewielkich czerwonych robaków. Jako zanêty u¿ywa siê najczê¶ciej gliny z niewielk± ilo¶ci± p³atków owsianych, otr±b i tartej bu³ki z dodatkiem przynêty. ¦winki najczê¶ciej ³owi siê na przep³ywankê lub przystawkê ze sp³awikiem. O powodzeniu w po³owie decyduje b³yskawiczne zaciêcie, nastêpuj±ce po reakcji na minimalne drgniêcie sp³awika. Nieprzypadkowo ¶winka nazywana bywa królow± refleksu. Oczywi¶cie z³owion± rybê staramy siê jak najszybciej wyprowadziæ z ³owiska, by nie wystraszyæ stada.
Rekordowe okazy tej ryby mog± dochodziæ nawet do 60 centymetrów i 2 kilogramów wagi. Choæ ¶winka ma sporo o¶ci, to jej miêso uchodzi za bardzo smaczne – jest bia³e i raczej t³uste. Wnêtrze jamy jej cia³a wy¶ciela czarna b³ona otrzewnej. Mo¿e i nie wygl±da to najpiêkniej, ale nie ma wp³ywu na walory smakowe ¶winki. I jeszcze jedno, ¶winka czêsto bywa mylona z cert±, do której jest do¶æ podobna. Ró¿ni je przede wszystkim budowa warg – certa ma wargi miêsiste, a ¶winka ostro wykrojone.
Jakub Kleñ
· Napisane przez Administrator
dnia May 29 2008
1894 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".