Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2024.12.20] O karpi...
· [2024.12.20] Paradok...
· Na niedzielê 22 grud...
· [2024.12.20] Stracon...
· [2024.12.13] Na bole...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
[2023.04.07] WIELKANOCNE ¯YCZENIA
Przyznam siê, ¿e mam do¶æ pisania o polityce i polemizowania z oponentami, co czyni± bez skrupu³ów pseudo politycy nawet nie znaj±cy umiaru ¶wi±tecznego. Ja siê od nich ró¿niê. Tym razem zatem napiszê o Wielkiej Nocy, przypominaj±c o wa¿nych sprawach zwi±zanych z tym najstarszym chrze¶cijañskim ¶wiêtem, mo¿e znanych albo i mniej.
Ka¿dego roku Wielkanoc wypada w innym terminie. Raz jest to po³owa marca, kiedy indziej koniec kwietnia. Od czego zale¿y data Wielkanocy? Otó¿ w IV w. n.e. podczas soboru nicejskiego ustalono, ¿e Wielkanoc bêdzie obchodzona w najbli¿sz± niedzielê po pierwszej pe³ni ksiê¿yca wypadaj±cej po nadej¶ciu wiosny. Nale¿y przy tym pamiêtaæ, ¿e daty ko¶cielnej pe³ni zosta³y wyznaczone w czasie soboru nicejskiego i nieco siê ró¿ni± od tych astronomicznych. Oznacza to, ¿e ¶wiêto Zmartwychwstania Pañskiego mo¿e wypa¶æ najwcze¶niej 22 marca, a najpó¼niej 25 kwietnia. Tak wiêc to, kiedy s± ¶wiêta wielkanocne wci±¿ zale¿y od obliczeñ astronomów, którzy ¿yli w odleg³ych czasach.
Z obchodami ¶wi±t Zmartwychwstania Pañskiego zwi±zanych jest wiele zwyczajów ludowych, czêsto maj±cych swoje korzenie jeszcze w czasach s³owiañskich. W zale¿no¶ci od regionu Polski sposób ¶wiêtowania oraz przyrz±dzane dania s± nieco odmienne. Niemniej jednak prawie zawsze przygotowujemy uroczyste ¶niadanie wielkanocne, z rado¶ci± dekorujemy stosy barwnych pisanek i oczywi¶cie skrapiamy swoich bliskich wod± w lany poniedzia³ek.
Rocznica Zmartwychwstania Pañskiego to czas, kiedy na stó³ trafiaj± ró¿ne potrawy wielkanocne takie jak ¶wiêconka, czyli odmiana bia³ego barszczu wzbogacona dodatkiem wêdzonych wêdlin. Niezbêdne s± do niej gotowane na twardo jajka i oczywi¶cie utarty korzeñ chrzanu, nadaj±cy zupie wyj±tkowego smaku i aromatu. Tradycyjnie do tej pysznej potrawy dodaje siê odrobinê po¶wiêconych wcze¶niej wêdlin i jajek wyjêtych z wielkanocnego koszyczka.
W niektórych regionach zamiast barszczu spo¿ywa siê ¿urek z bia³± kie³bas± charakteryzuj±cy siê bardzo wyrazistym i lekko kwaskowatym smakiem. Oba rodzaje zup maj± niemal te same sk³adniki – bia³± kie³basê, gotowane na twardo jajka oraz kawa³ki wêdzonego boczku lub szynki. To w³a¶nie wêdzonki nadaj± ¶wi±tecznej zupie wspania³ego smaku i unikalnego zapachu. W zale¿no¶ci od regionu w ¶wiêconce mo¿e byæ wiêcej gotowanych jaj, wêdzonej kie³basy, boczku, warzyw, majeranku, pieprzu, zakwasu lub wielu innych przypraw.
Kiedy s± ¶wiêta wielkanocne, spotykamy siê z najbli¿sz± rodzin±. Spêdzaj±c wspólnie czas, chêtnie dzielimy siê ró¿nymi opowie¶ciami, przypominamy sobie dzieciñstwo oraz lata spêdzone razem. I oby tak by³o. Nie dajmy siê sprowokowaæ oszo³omom, którzy bêd± nawi±zywaæ do wspó³czesnej polityki. Spójrzmy na nich z dystansem i wyrozumia³o¶ci± ludzi m±drych. Nie polemizujmy, a dajmy im do zrozumienia, ¿e w ¿yciu jest co¶ wa¿niejszego ni¿ sympatie polityczne. Delektujmy siê potrawami wielkanocnymi i atmosfer± ¦wi±t Wielkiej Nocy w duchu porozumienia i wzajemnego poszanowania. ¯yczê Szanownym Czytelnikom zdrowych i spokojnych ¶wi±t bez k³ótni i swarów…
S£AWOMIR PIETRZYK
 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.06 30,006,020 unikalnych wizyt