Ostatnio pisałem o trociach, pstrągach potokowych i lipieniach. I tak sobie pomyślałem, że trudno nie zauważyć także pstrągów tęczowych.
Tęczaki należą do rodziny łososiowatych. Naturalnie występują w Ameryce Północnej, ale w sposób sztuczny zostały rozpowszechnione niemal we wszystkich krajach świata. Do Polski sprowadzono je w XIX wieku. Produkcja pstrąga tęczowego na skalę przemysłową w Polsce, rozpoczęła się w latach 60. ubiegłego wieku. Przed drugą wojną światową wprowadzono go do Dunajca. Miało to być rekompensatą, za straty w pogłowiu łososiowatych po wybudowaniu zapór w Rożnowie i Czorsztynie (mimo planowanych przepławek). Okazuje się, że już wówczas zdawano sobie sprawę jakie konsekwencje niesie ze sobą zaburzanie ciągłości cieków wodnych.
Intensywny rozwój hodowli pstrąga tęczowego nastąpił pod koniec lat 60 ubiegłego wieku - szczególnie w środkowej części obecnych województw zachodniopomorskiego i pomorskiego, które wówczas mimo słabej urbanizacji, ale dzięki znakomitym warunkom hydrologicznym zapewniały doskonałą bazę do rozwoju tej części akwakultury.
W latach 70. i 90. ubiegłego wieku kilkukrotnie zarybiano tym gatunkiem przybrzeżne wody polskiej części Bałtyku. W wyniku tych działań ryby były poławiane zarówno przez rybaków jak i wędkarzy - jednak w niewielkich ilościach. Obecnie w rzekach można spotkać pojedyncze osobniki, które są uciekinierami z hodowli, aczkolwiek stanowią bardzo niewielki odsetek pogłowia ryb w danym odcinku cieku. Ryby te pochodzą jednak tylko z zarybień lub uciekają z hodowli. Nie stwierdzono, by ich populacja odradzała się w środowisku w sposób naturalny.
Co ciekawe, pstrągi tęczowe występują w dwóch formach. Jedna z nich jest dwuśrodowiskowa – z wód słodkich spływa do morza, tam dojrzewa – podobnie jak łososie – z powrotem wpływa do rzek, by złożyć ikrę. Druga forma żyje przez cały czas tylko w wodach słodkich.
Pstrągi tęczowe potrafią dorastać do sporych rozmiarów – nawet do 145 centymetrów i osiągać wagę do 23 kilogramów. Zazwyczaj jednak poławiane są sztuki mieszczące się w przedziale od 40 do 60 centymetrów, o masie ciała od 4 do 5 kilogramów.
Pstrągi tęczowe cenione są za swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów omega-3. Wspomagają one pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami. Ryba ta zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Pstrąg tęczowy jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.
Jakub Kleń
· Napisane przez Administrator
dnia January 24 2020
919 czytań ·
Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowią tylko część materiałów, które w całości znaleźć można w wersji drukowanej "Głosu - Tygodnika Nowohuckiego".