Jeden z m³odych wêdkarzy, który przeczyta³ w ostatnim G³osie tekst o zbiorniku znajduj±cym siê w Zabierzewie Bocheñskim za Niepo³omicami, zainteresowa³ siê informacj±, i¿ jedn± z ryb, jakie mo¿na tam spotkaæ jest… palia. Niewiele s³ysza³ o tej rybie i prosi³ o kilka informacji. Zatem proszê uprzejmie. Tym razem bêdzie parê zdañ o palii.
Palia nie jest nasz± rodzim± ryb±. W ¶rodowisku naturalnym wystêpuje g³ównie w jeziorach Kanady i Nowej Anglii. Nale¿y do ryb ³ososiowatych. Zosta³a jednak z powodzeniem wprowadzona do wód europejskich. W Europie spotkaæ j± mo¿na w jeziorach Norwegii, Irlandii, Szwajcarii, Szkocji czy Islandii. Ryba ta wykszta³ci³a wiele swych odmian i form. Czêsto w po³o¿onych nawet blisko siebie jeziorach spotyka siê inne formy tego gatunku. W Polsce ryba ta nie wystêpuje w warunkach naturalnych. Mo¿na j± jednak spotkaæ w hodowlach np. w okolicy Jugowa na Dolnym ¦l±sku, a tak¿e – jak dowiedzieli¶my siê z ubieg³otygodniowego materia³u - tak¿e w zbiorniku w Zabierzowie Bocheñskim.
Palia jeziorowa dorasta nawet do 126 cm d³ugo¶ci, najczê¶ciej spotykane s± jednak osobniki mierz±ce od 40 do 80 cm. Do¿ywa nawet do 25 lat. Od¿ywia siê bezkrêgowcami, a w starszym wieku oczywi¶cie rybami.
Palia jeziorowa ma cia³o wyd³u¿one i smuk³y trzon ogonowy. Kszta³tem przypomina pstr±ga potokowego. Starsze osobniki charakteryzuj± siê wygrzbieceniem cia³a. Doros³e samce maj± typowy dla ³ososiowatych hak utworzony z ¿uchwy. Otwór gêbowy u palii jeziorowej jest bardzo mocno i g³êboko wciêty. Cia³o palii jeziorowej pokrywaj± bardzo drobne ³uski. Jej p³etwa ogonowa jest g³êboko wciêta – wklês³a. Boki i grzbiet maj± barwê oliwkowo zielon±, brzuch ¿ó³tawy wpadaj±cy czêsto w czerwieñ. Na g³owie, tu³owiu i p³etwie grzbietowej wystêpuj± liczne, nieregularne bia³e plamy. P³etwy brzuszne, piersiowe i odbytowa maj± kolor ró¿owy udekorowane s± porcelanowo bia³± przedni± krawêdzi±.
Dojrza³o¶æ p³ciow± osi±ga dopiero w 6 – 8 roku ¿ycia. Tar³o trwa od wrze¶nia do listopada. Samica o d³ugo¶ci oko³o 80 cm sk³ada zwykle do 18000 jaj. Rozwój zarodków trwa d³ugo a¿ od 100 do 150 dni. Narybek trzyma siê blisko brzegu. Palie jeziorowe ³owi siê na sztuczn± muchê lub przynêty naturalne.
Miêso z palii jest jêdrne, bardzo smaczne i nadaje siê do pieczenia, sma¿enia, duszenia, grillowania, marynowania, konserwowania i wêdzenia. Miêso ma jasno-pomarañczowy kolor. Rybê najlepiej doprawiaæ tylko sol±, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny, gdy¿ nadmiar przypraw mo¿e t³umiæ charakterystyczny smak. Palia bardzo dobrze smakuje z gêstymi, ¶mietanowymi sosami. Nale¿y do ryb, które maj± niewiele o¶ci.
Jakub Kleñ
· Napisane przez Administrator
dnia July 19 2019
1559 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".