Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2024.12.20] O karpi...
· [2024.12.20] Paradok...
· Na niedzielê 22 grud...
· [2024.12.20] Stracon...
· [2024.12.13] Na bole...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
[2006.07.13] Czas grilla
Miesi±ce wakacyjne, to czas intensywnego grillowania. Wracaj±c z ³owisk po³o¿onych nad Dunajcem zatrzymujê siê zwykle w Por±bce Uszewskiej, malowniczej wsi po³o¿onej nad potokiem Nied¼wied¼. Kiedy¶ bywa³y tam wspania³e klenie i pstr±gi, sam kilka lat temu wyci±gn±³em z tej rzeczki pstr±ga, który mierzy³ 62 centymetry. A¿ trudno uwierzyæ. Ale na dowód mam zdjêcie, które kiedy¶ zosta³o zreszt± opublikowane w „G³osie”. I w tej¿e Por±bce najczê¶ciej grillujemy ze znajomymi. Tak by³o te¿ w ostatni± sobotê. Tym razem na ruszt nie rzucali¶my z³owionych ryb, bo jako¶ bra³y nieszczególnie (dwa niewielkie okonie powêdrowa³y z powrotem do wody). Postanowi³em za to sprawdziæ przepis kulinarnego eksperta Piotra Adamczewskiego, zawarty w jego ksi±¿ce „Rok na stole” – przepis na „³ososia ogoniastego”.
£ososia (2-kilogramowego) kupi³em w hipermarkecie. Dzi¶ na szczê¶cie kupienie ¶wie¿ej ryby, jakiegokolwiek gatunku, nie stanowi ju¿ problemu. Wypatroszon± i umyt± rybê, wraz ze skór±, u³o¿y³em na pó³misku. Sporz±dzi³em marynatê z oliwy, soku cytrynowego i pieprzu. Nasmarowa³em ni± rybê z zewn±trz i wewn±trz, po czym pó³misek z ³ososiem wstawi³em na dwie godziny do lodówki. Rozpalili¶my grill i wyjêli¶my rybê z lodówki. Pachnia³a piêknie. Natar³em j± gruboziarnist± sol± i po³o¿y³em na ruszt. £oso¶ piek³ siê ok. 10 minut z ka¿dej strony. W trakcie pieczenia polewa³em go pozosta³± marynat±. Po dwudziestu minutach by³ gotowy. Ka¿dy z uczestników wieczornej wy¿erki otrzyma³ spor± porcjê przybran± æwiartkami cytryny. Smak tego ³ososia pamiêtam do dzisiaj. Popijany bia³ym winem, by³ po prostu wyborny. Niech siê schowaj± karkówka, steki i szasz³yki.
Zainteresowanym podajê potrzebne sk³adniki (w ilo¶ci na 1 kilogram ryby): ³oso¶ (ok. 1 kg), 2 ³y¿ki oliwy exstra vergine, 2 ³y¿eczki soku z cytryny, sól gruboziarnista, pieprz, 1 cytryna.
Efekt murowany. Do dzisiaj tylko nie wiem, dlaczego pieczony w ten sposób ³oso¶ nazywa siê „ogoniasty”.
Jakub Kleñ
 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.09 30,008,636 unikalnych wizyt