Pilica, to rzeka w po³udniowej i centralnej Polsce, a zarazem najd³u¿szy lewy dop³yw Wis³y. D³ugo¶æ rzeki wynosi 319 km, a powierzchnia dorzecza 8341 km². P³ynie przez Wy¿ynê Ma³opolsk±, Niziny ¦rodkowopolskie oraz Nizinê ¦rodkowomazowieck± i wpada do Wis³y w okolicach wsi Ostrówek, w regionie geograficznym zwanym Dolin± ¦rodkowej Wis³y. Wzd³u¿ rzeki spotkaæ mo¿na stare, piêkne polskie miasta i miasteczka. Najbardziej s³awne, to Pilica - historyczne ma³opolskie miasto, chocia¿ dzisiaj nale¿y do województwa ¶l±skiego i znajduje siê w powiecie zawierciañskim. Miejscowo¶æ po³o¿ona jest w ¶rodkowej czê¶ci Wy¿yny Krakowsko-Czêstochowskiej. Ale podczas wêdkarskich wêdrówek zwiedziæ tak¿e Szczekociny, Koniecpol, Sulejów, Tomaszów Mazowiecki czy Nowe Miasto nad Pilic±. Nad nasz± rzek± po³o¿ona jest te¿ Warka, gdzie znajduje siê jeden z bardziej s³awnych browarów. W 1974 roku, przez wybudowanie tamy i spiêtrzenie wód, w okolicy Sulejowa utworzono Zalew Sulejowski, d³ugo¶ci ok. 17 km, maksymalnej szeroko¶ci 2 km i powierzchni 2700 ha. Do Pilicy wpadaj± liczne mniejsze rzeczki i potoki, m. in: Krztynia, Bia³ka, Czarna W³oszczowska, Czarna Konecka, Drzewiczka, Wolbórka, Gaæ, S³omianka, Rokitna, Cetenka, Lubjanka, Luci±¿a, Mogielanka, Dylówka i Dyga.
Dlaczego piszê o Pilicy? Otó¿ zaciekawi³ mnie rybostan tej rzeki i jej dorzecza. W podrêczniku z zakresu ichtiologii (Ryby s³odkowodne Polski), wydanym w roku 2000 znalaz³em informacjê, ¿e w wodach tych ¿yj± nastêpuj±ce gatunki ryb: wêgorz europejski, miêtus, ¶winka, kleñ, strzebla potokowa, szweja, boleñ, brzana, brzanka, jelec, ja¼, kr±p, okoñ, jazgarz, p³oæ, ukleja, leszcz, szczupak, wzdrêga, lin, kara¶, kara¶ srebrzysty, karp, piskorz, koza, koza z³ota, kie³b, ¶liz, minóg strumieniowy, pstr±g potokowy, ró¿anka, s³onecznica, sum, ciernik, cierniczek, sandacz, sumik afrykañski i g³owacz bia³op³etwy. Mo¿na powiedzieæ, ¿e ichtiofauna Pilicy i jej dorzecza jest wyj±tkowo bogata – zasiedlaj± j± prawie wszystkie rodzime gatunki s³odkowodne.
Wêdkarzom, którzy mieszkaj± w tamtych okolicach mo¿na tylko pozazdro¶ciæ. Na szczê¶cie i nasza podkrakowska (i krakowska) Wis³a, po latach „chudych” w rybostan, spowodowanych zanieczyszczeniem wody, systematycznie siê odradza. Dzisiaj mo¿na w niej z powodzeniem ³owiæ dorodne sandacze i bolenie. A potê¿ne leszcze ³owione w okolicach Mogi³y przesz³y wrêcz do lokalnej legendy.
Jakub Kleñ
· Napisane przez Administrator
dnia December 17 2010
1168 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".