Jedn± z najczê¶ciej ³owionych ryb jest okoñ. Ten piêkny drapie¿nik potrafi sprawiæ sporo rado¶ci wêdkuj±cym. Bo nawet, gdy ryby specjalnie nie bior±, zawsze trafi siê jaki¶ okonek. I ju¿ jest sympatycznie. Co prawda, najczê¶ciej ³owione s± okonie niewielkie. Takie do dwudziestu piêciu centymetrów. Ale zdarzaj± siê prawdziwe okazy, wa¿±ce nierzadko kilogram, pó³tora, a nawet wiêcej. Okonie mog± dorastaæ do imponuj±cych rozmiarów nawet w niewielkich zbiornikach – ma³ych stawach, czy rowach melioracyjnych. Oczywi¶cie, je¶li tylko maj± odpowiednio du¿o po¿ywienia. Wtedy rosn± szybko, poluj±c na ma³e p³ocie, wzdrêgi czy kie³bie. Wyszukuj± kryjówki w¶ród podwodnej ro¶linno¶ci, zatopionych ga³êzi czy korzeni. Stamt±d wypadaj± w po¶cig za zdobycz±. Latem mo¿emy us³yszeæ charakterystyczne cmokanie w pasie przybrze¿nej ro¶linno¶ci. To najpewniej okonie ha³a¶liwie poluj± na gromadz±cy siê tutaj narybek.
Najlepsz± por± na szukanie okoni-olbrzymów jest jesieñ. To w³a¶nie wtedy okonie zaczynaj± siê ³±czyæ w du¿e stada w g³êbszych partiach wody. Jesieni± okonie staj± siê wrêcz ¿ar³oczne. Przynêtê atakuj± agresywnie, walcz±c miêdzy sob± o ka¿dy jej kawa³ek. Sprawdzon± przynêta s± du¿e i jêdrne rosówki. Mniejsze od rosówek czerwone robaki, te¿ s± dobre. U¿ywaj±c ich, trzeba mieæ jednak cierpliwo¶æ. Zdarzaj± siê bowiem wielokrotne brania i… puste zaciêcia. To prawdopodobnie dzie³o ma³ych okonków, które krêc±c siê ko³o przynêty usi³uj± uszczkn±æ kawa³ek robaka. Dlatego wybieraj±c siê na okonie wolê rosówki. Gruba rosówa jest bardziej odporna na podskubywanie przez niewielkie rybki.
Okonie maj± zwyczaj bawienia siê przynêt±. A, ¿e zabawa jest do¶æ gwa³towna, zdezorientowany wêdkarz zacina przy ka¿dym nurkowaniu sp³awika. Tymczasem prêgowanemu drapie¿nikowi trzeba daæ chwilê na pochwycenie przynêty pyskiem. Ta chwila, to tylko kilka sekund, po up³ywie których nale¿y wybraæ luz ¿y³ki i elastycznie zaci±æ. Problemu z tym, w którym momencie zaci±æ, nie maj± jedynie ci, którzy okonie ³owi± na blachê (sprawdzaj± siê Meppsy) albo na popularne od kilkunastu lat gumki. Blacha i gumki maj± dodatkow± przewagê - pozwalaj± ob³owiæ wiele stanowisk.
Ale okonie maj± jeszcze jedn±, wyj±tkow± zaletê – kulinarn±. Moim zdaniem, to jedna z najsmaczniejszych ryb s³odkowodnych. Na dodatek ma stosunkowo niewiele o¶ci. Nadaje siê nie tylko na patelniê, ale przede wszystkim na jesiennego, ogrodowego grilla. Taki sma¿ony okoñ nie musi byæ popijany bia³ym wytrawnym winem. Wystarczy butelka sch³odzonego piwa…
Jakub Kleñ
· Napisane przez Administrator
dnia January 12 2006
1780 czytañ ·
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".