Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2024.06.28] Lipiec ...
· [2024.06.28] Wakacje
· Na niedzielê 30 czer...
· [2024.06.28] Zdrada ...
· [2024.06.21] 75 lat ...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
[2015.10.09] O boleniu raz jeszcze
W ubieg³ym tygodniu wspomnia³em, ¿e pa¼dziernik, to równie¿ mo¿e byæ dobry czas na boleniowe wyprawy. Bywa przecie¿, ¿e jesienne ¿erowanie tych ryb jest tak samo intensywne jak w lecie. Tyle, ¿e boleni szukamy ju¿ w innych miejscach. Trzeba zapomnieæ o ³owiskach, na których obserwowali¶my uderzenia tych ryb w rozpryskuj±ce siê stada srebrzystych uklejek. Rapy przenosz± siê powoli w swoje jesienne stanowiska, coraz dalej od nurtu.
Pamiêtam swoj± pa¼dziernikow± wyprawê nad Wis³ê w okolice mostu prowadz±cego z Koszyc do Szczurowej sprzed kilku lat. Na tym odcinku sporo jest ostróg, basenów, trafiaj± siê ciekawe opaski. Pa¼dziernik powoli siê koñczy³, ale dzieñ by³ wyj±tkowo ciep³y i s³oneczny. Akurat mia³em woln± sobotê. Wzi±³em ze sob± tylko jeden kij spinningowy i parê blaszek, wsiad³em w samochód i pojecha³em. Po przybyciu na miejsce rozejrza³em siê woko³o. Okoliczne drzewa przybra³y ju¿ najró¿niejsze kolory jesieni – od intensywnych ¿ó³ci, po pomarañcze, czerwienie, br±zy... Gdzie¶ z okolicznych pól dochodzi³ zapach ognisk z palonych badyli. A nad wod± nikogo. Tylko z daleka dochodzi³ warkot pracuj±cego na polu traktora. By³ piêkny jesienny dzieñ.
W zasadzie nie liczy³em na jakie¶ specjalne osi±gniêcia, ale cierpliwie czesa³em niewielk± srebrn± wahad³óweczk± okolice ostróg i baseny pomiêdzy nimi. To, co po chwili prze¿y³em, pamiêtam do dzisiaj. Bolenie ¿erowa³y prawie w ka¿dym basenie, a moj± blaszkê atakowa³y wyj±tkowo agresywnie. Z³owi³em ich wtedy sze¶æ. Nie by³y specjalnie du¿e – mierzy³y po 40, 45 centymetrów, ale uciechy i emocji mia³em sporo. Jak siê okaza³o, nastêpnego dnia dosz³o do za³amania pogody. Zaczê³o silnie wiaæ i zrobi³o siê bardzo zimno. Przypuszczam, ¿e bolenie wyczuwa³y nadchodz±cy ch³odny front powietrza i dlatego tak intensywnie ¿erowa³y.
Warto pamiêtaæ, ¿e jesieni± bolenie s± wyj±tkowo wra¿liwe na wahania pogody. W s³oneczne, ciep³e dni o ustabilizowanym ci¶nieniu bior± znakomicie. Wszystko siê jednak zmienia, gdy temperatura powietrza zaczyna spadaæ, a wodê zaczynaj± marszczyæ silne i zimne podmuchy wiatru – wtedy bolenie przestaj± ¿erowaæ. Niemal zupe³nie. Na szczê¶cie wszystko ulega zmianie, gdy znów siê ociepli, a ci¶nienie ustabilizuje siê. W takie ciep³e dni rapy mo¿na ³owiæ z powodzeniem nawet w listopadzie.
Boleñ nie jest co prawda ryb± tak smaczn± jak sandacz, pstr±g czy okoñ, ale i z niego mo¿na przyrz±dziæ ca³kiem niezgorsze jad³o. Przed lat od znajomych dosta³em ciekawy przepis na przyrz±dzenie tej ryby – to boleñ z chrzanem. Filety posoliæ, posypaæ pieprzem, odstawiæ w ch³odne miejsce na 30 minut. Jajo wymieszaæ z tartym parmezanem i szczypt± papryki. Panierowaæ filety, sma¿yæ w du¿ej ilo¶ci oliwy tak, aby p³ywa³y. Przygotowaæ drugi panier: zmieszaæ jajo, drobno utarty i wysuszony chrzan, bu³kê tart±. Opanierowaæ usma¿one filety i jeszcze raz wrzuciæ do gor±cej oliwy na 3, 4 minuty. U³o¿yæ na pó³misku. Zemleæ 1 ¶ledzia solonego, dodaæ szklankê gêstego majonezu, wymieszaæ, zalaæ filety sosem i posypaæ obficie posiekanym szczypiorkiem.
Smakuje przyzwoicie.
Jakub Kleñ
 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.05 28,296,143 unikalnych wizyt