[2025.12.19] Dzisiaj o karpiu po żydowsku
Dodane przez Administrator dnia 18/12/2025 07:24:20
Polska wieczerza wigilijna nie może odbyć się bez karpia. Co prawa, tu i ówdzie w III Rzeczypospolitej, próbowano karpia zastąpić filetami z łososia czy dorsza, ale ostatecznie karp i tak powracał. Ale karpia można podać nie tylko jako tradycyjnie usmażone dzwonka, ale także w innej postaci. Na przykład jako karpia po żydowsku. Smakowo jest to ciekawa propozycja. A dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, podaję sprawdzony przepis na smaczne wigilijne danie, na karpia z rodzynkami i cebulą. A jeśli na dodatek karpia do tej potrawy zakupimy u sióstr benedyktynek w Staniątkach, to połączymy, przynajmniej symbolicznie, Stary Testament z Nowym Testamentem – bo karpia zakupionego u zakonnic, przyrządzimy na modłę Izraelitów. A więc do rzeczy. To będzie przepis na 6 porcji.
Składniki: 2 płaty karpia (łącznie około 1,5 kg), 1 opakowanie przyprawy do karpia, 2 cebule, 3 łyżki masła, 4 goździki, 1,5 szklanki bulionu, 50 g rodzynek, 50 g płatków migdałów, 1 łyżka soku z cytryny i natka pietruszki.
I możemy się zabrać za przygotowanie tej naprawdę smacznej potrawy. Płaty karpia należy umyć, następnie odciąć płetwy i usunąć wszystkie łuski. Pokroić na porcje. Doprawić przyprawą do ryb. Następnie bierzemy się za cebulę. Trzeba ją obrać i pokroić na półplasterki. Następnie należy zeszklić ją na maśle z dodatkiem goździków. Wlać do tego bulion i zagotować. Sprawdzić doprawienie solą.
W kolejnym kroku do przygotowanego w ten sposób wywaru należy włożyć rybę, przykryć wszystko i gotować na małym ogniu przez ok. 25 minut. Następnie całość wyjąć na półmisek. Do wywaru dodać rodzynki, płatki migdałów oraz sok z cytryny. I znów gotować, ale już bez przykrycia przez kilka minut do czasu, aż sos trochę odparuje. Tym sosem polać po rybie i całość udekorować natką pietruszki.
A skoro już o karpiu mowa, to warto wiedzieć, że karp ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Mięso karpia składa się także z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu.
Warto także pamiętać, że wartości odżywcze karpia zależą w pewnym stopniu od tego, czym był karmiony. Jeśli żywiony był kiepskiej jakości paszą – będzie zawierał więcej tłuszczu niż białka. Wartościowy karp nie może też rosnąć zbyt szybko. Dobra ryba powinna być karmiona przez trzy sezony naturalną paszą. A tak właśnie karmione są karpie królewskie hodowane przez staniąteckie mniszki, o czym pisałem w ubiegłym tygodniu.
Życzę zatem smacznego wigilijnego karpia, a z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam wszystkim najlepsze życzenia.
Jakub Kleń