[2015.12.24] O karpiu na ¶wiêta (3)
Dodane przez Administrator dnia 24/12/2015 12:06:07
Przez dwa ostatnie tygodnie pisa³em o karpiu. Teraz, w zwi±zku ze zbli¿aj±c± siê Wigili±, karpia nale¿y wy³o¿yæ na stó³. Trudno wyobraziæ sobie ten dzieñ bez tej, tak bardzo zadomowionej w Polsce ryby. I nigdy karp nie smakuje tak wspaniale, jak w³a¶nie w czasie wigilijnej wieczerzy. Zarówno wêdzony, sma¿ony, przygotowany po ¿ydowsku czy po grecku. Wszyscy zajadamy siê w ten dzieñ karpiem i ¶miejemy siê z Anglików, którzy ¿yj± w przekonaniu, ¿e karp jest ryb± niejadaln±.
Kilka dni przed Wigili± od lat wyje¿d¿am z bratem do Por±bki Uszewskiej (od jakiego¶ czasu do³±cza do nas równie¿ Leszek, nasz towarzysz od wêdkarskich wypraw). Tam, nad rzek±, mamy zbudowan± kilkana¶cie lat temu wêdzarkê. Wêdzimy w niej wêdliny na ¶wiêta: szynkê, ³opatkê, boczek... Andrzej zawsze przywozi tak¿e z³owione na jesieni w nowohuckim zalewie i trzymane do grudnia w zamra¿arce karpie – one te¿ wêdruj± do wêdzarki. Bo do sma¿enia najlepsze s± ¶wie¿e karpie od sióstr benedyktynek ze Stani±tek. Siostry maj± tam czyste, dobrze natlenione stawy, a karpie ¿ywione s± tylko pszenic±, gotowanymi ziemniakami i kukurydz± – sama natura. Usma¿one, smakuj± wybornie.
A skoro o ¶wiêtach mowa, to przy okazji chcia³bym podzieliæ siê dwoma przepisami na wigilijnego karpia. Pierwszy z nich, to karp w pieczarkach z rodzynkami, a drugi, to karp po zatorsku. Oto one:
Karp w pieczarkach z rodzynkami: sk³adniki: karp 1 szt, rodzynki 2 gar¶ci, pieczarki 600 g, mas³o 2 ³y¿ki, sól do smaku, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, szalotka 4 szt. Sposób przygotowania: karpina oczy¶ciæ od ¶rodka i z ³usek, wyp³ukaæ i osuszyæ. Skropiæ go sokiem z cytryny, oprószyæ do smaku sol± i pieprzem. Na roztopionym ma¶le podsma¿yæ pokrojon± szalotkê oraz pieczarki, gdy pieczarki puszcza sok dodaæ rodzynki i sma¿yæ razem oko³o 2 minut. Rybê w³o¿yæ do brytfanki i ob³o¿yæ dooko³a pieczarkami i rodzynkami. Danie nale¿y piec w temperaturze 190 stopni oko³o 30 minut.
Karp po zatorsku: filet z karpia zatorskiego 1,5 kg, pieczarki 500 g, ser ¿ó³ty 300 g, jajka 5, mas³o 50 g, natka pietruszki ma³y pêczek, ¶mietana 22% 300 ml, m±ka do panierowania, olej do g³êbokiego sma¿enia, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowani: ugotowaæ jajka na twardo i pokroiæ w drobn± kostkê, pieczarki oczy¶ciæ, pokroiæ w plasterki i usma¿yæ na ma¶le. Wymieszaæ pieczarki z jajkami i posiekan± natk±. Doprawiæ sol± i pieprzem. Ser zetrzeæ na tarce o drobnych otworach. Filety op³ukaæ, pokroiæ na kawa³ki, oprószyæ sol± i pieprzem. Rozgrzaæ olej do sma¿enia. Kawa³ki karpia obtoczyæ w m±ce i sma¿yæ na z³oto. Os±czyæ na rêczniku papierowym. Na dnie szerokiego naczynie ¿aroodpornego u³o¿yæ kawa³ki karpia. Na ka¿dym kawa³ku po³o¿yæ farsz pieczarkowo-jajeczny. Posypaæ startym serem, polaæ ¶mietan±. W³o¿yæ przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec a¿ ser siê rozpu¶ci. Odkryæ naczynie i zrumieniæ potrawê.
Smacznego.
Jakub Kleñ