Kuchnia arabska
Dodane przez Administrator dnia 03/06/2016 17:58:55
W cyklu zajęć kulinarnych w Klubie „Karino” Ośrodka Kultury Kraków Nowa Huta pt. „Kuchnia z różnych stron świata”, po kuchni chińskiej następnym etapem w kulinarnych zmaganiach była kuchnia arabska. Słowami Salam Alejkum (Pokój z Wami) Edyta Łasak, która przez dziesięć lat mieszkała w Bajhramie na Bliskim Wschodzie rozpoczęła uroczyste biesiadowanie. W menu kuchni arabskiej znalazły się: zupa z kukurydzy i sałatka tabulah - czyli sałatka z pietruszki z kaszą burgul. Poza tym w tradycyjny arabski sposób przygotowano i zaserwowano kawę oraz herbatę. Podczas tego spotkania uczestniczki nabyły nie tylko wiedzę kulinarną, ale również wiedzę na temat panujących warunków życia, tradycji, kultury, jakże różniących się od naszych europejskich. Aby nadać spotkaniu jeszcze bardziej arabski charakter panie przebrały się w tradycyjne arabskie stroje. W kuchni arabskiej używa się bardzo dużo kardamonu, który dodaje się nie tylko do kawy i herbaty, ale przede wszystkim do różnego gatunku mięs. W dość oryginalny sposób podawana jest kawa oraz herbata. Parzy się ją w specjalnych dzbankach z dodatkiem miażdżonych w moździerzu lasek cynamonu i ziaren kardamonu. Arabską kawę pije się w specjalnych filiżankach zagryzając daktylami. Ciekawostką dla pań było to, że potrząśnięcie kubeczkiem oznacza, że więcej kawy już się nie chce. Kubeczki zawsze trzymamy w prawej ręce, a dzbanek w lewej. W kulturze arabskiej podanie czegokolwiek lewą ręką odczytywane jest jako znieważenie. Wiele ciekawostek i wspomnień z pobytu na Bliskim Wschodzie przekazała uczestniczkom spotkania Edyta Łasak, za co jej serdecznie dziękowano. Już dziś zapraszamy na kolejne spotkanie kulinarne z cyklu „Kuchnie z różnych stron świata” w Klubie „Karino”, którego tematem będzie kuchnia włoska.
(mp)


fot. autor