Strona g堯wna Biuro og這sze Kontakty Forum dyskusyjne Konkursy Felietony Dzielnice NH - Miejsce dobre do 篡cia20.08.2019 12:47
Nawigacja
Strona g堯wna
Nowohuckie Linki
Fotohistorie
Szukaj
Dzielnice
NH - Miejsce dobre do 篡cia
W G這sie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
U篡tkownik闚 Online
Go軼i Online: 2
Brak U篡tkownik闚 Online

Zarejestrowanch Uzytkownik闚: 947
Nieaktywowany U篡tkownik: 2257
Najnowszy U篡tkownik: ELIT Polska
Ostatnie Artyku造
[2019.08.16] Polskie...
[2019.08.16] Smutny ...
Na 18 sierpnia 2019 r.
[2019.08.16] Humor
[2019.08.16] Rekordo...
W徠ki na Forum
Najnowsze Tematy
Na sprzeda dzia趾a ...
CSGO4SKIN guide:Begu...
CSGO4SKIN provide a ...
Akcja poboru krwi
Stronger and larger ...
Najciekawsze Tematy
Akcja poboru krwi [20]
Trasa S7 [17]
Dart - zapraszamy [9]
w nowej hucie nie... [8]
Dzia趾i przy Bul... [7]
[2019.06.07] Czas na 鈍ink
W Polsce 鈍inka by豉 kiedy jednym z najpospolitszych gatunk闚, jakie mo積a by這 spotka w rzekach dorzecza Odry i Wis造. Obecnie cz窷ciej wyst瘼uje tylko w po逝dniowych dop造wach Wis造, takich jak Dunajec, San, Wis這ka czy Wis這k. Natomiast w wielu rzekach wyst瘼uje bardzo sporadycznie lub ca趾owicie wygin窸a.
安inka jest pi瘯n ryb. Charakterystyczne, ksi篹ycowe wygi璚ie p貫twy ogonowej wyr騜nia j spo鈔鏚 pozosta造ch ryb karpiowatych. Posiada ma陰 g這w, jej otw鏎 g瑿owy charakteryzuj twarde i szorstkie wargi, pe軟i帷e rol skrobaczki. 安inka ma szary grzbiet, boki s ja郾iejsze o srebrzystym odcieniu, brzuch ma barw bia陰 lub 鄴速aw. P貫twy maj kolor czerwony b康 czerwonobrunatny.
Pierwszym pokarmem 鈍inki s drobne organizmy planktonowe. Zar闚no m這de jak i doros貫 osobniki zeskrobuj pokarm zrogowacia造mi wargami. Obserwacja 瞠ruj帷ych 鈍inek jest bardzo efektowna. W trakcie 瞠rowania 鈍inki cz瘰to przekr璚aj cia這, tworz帷 b造ski odbitego 鈍iat豉. Najwa積iejszym pokarmem 鈍inek s glony, g堯wnie okrzemki, porastaj帷e kamienie i dno rzek. Spos鏏 od篡wiania 鈍inek, zwi您any z ci庵陰 penetracj dna, uwa瘸ny jest za jedn z przyczyn ich ust瘼owania z wielu rzek. Zanieczyszczenia odprowadzane do rzek w znacznym stopniu zalegaj na dnie i wraz z pokarmem s zjadane przez 鈍inki. Kolejnym czynnikiem, kt鏎y wp造n掖 na wygini璚ie 鈍inki w wielu rzekach, sta豉 si zabudowa hydrotechniczna. Zapory i jazy rzeczne znacznie ograniczy造 zasi璕 migracji tar這wych i by造 jedn z przyczyn spadku liczebno軼i tego gatunku.
Okres ochronny dla 鈍inki sko鎍zy si 15 maja, wi璚 mo積a j ju 這wi. Tylko gdzie? W ostatnich latach s造sza貫m, 瞠 co jaki czas wyci庵ano je z Dunajca. Ryby te od drugiej po這wy maja do ko鎍a lata przebywaj w miejsc闚kach z szybkim nurtem, takich jak rynienki oraz g喚bsze bystrza z kamienistym dnem i czyst, dobrze natlenion wod. Potem przenosz si do miejsc gdzie woda p造nie wolniej i ma wi瘯sz g喚boko嗆. 安inki z powodzeniem mo積a 這wi do pa寮ziernika, a nawet jeszcze w listopadzie, je瞠li temperatura wody nie jest zbyt niska.
安inki najcz窷ciej 這wi si na sp豉wik. Cho ryba ta potrafi tak瞠 zaatakowa blaszk czy niewielkiego woblera. Ale najpewniejszymi przyn皻ami pozostaj bia貫 i czerwone robaki oraz ros闚ki. W charakterze w璠ziska sprawdzaj si d逝gie bolonki.
安inki nie dorastaj do jakich olbrzymich rozmiar闚. O czterdziestocentymetrowej 鈍ince m闚i si, 瞠 to okaz. Rekordow 鈍ink z這wi w roku 2013 Zbigniew W這darczyk. Z這wiona przez niego ryba wa篡豉 2,38 kg i mierzy豉 53 centymetry. Najcz窷ciej jednak 這wione s sztuki od dwudziestu paru, do trzydziestu paru centymetr闚. Warto przy tym pami皻a, 瞠 鈍inka ma wymiar ochronny, kt鏎y wynosi 25 centymetr闚.
I jeszcze uwaga dla tych, kt鏎zy s smakoszami ryb wszelakich. Mi瘰o 鈍inki jest bia貫, raczej t逝ste, ale bez wi瘯szych walor闚 smakowych. Wn皻rze jamy brzusznej 鈍inki wy軼iela czarna b這na (otrzewna), co pomniejsza walory estetyczne, ale nie wp造wa na smak ryby. C騜 jeszcze mo積a doda. 安inka to ryba o軼ista: posiada 130 o軼i mi璠zymi窷niowych, znajduj帷ych si w ca造m ciele. C騜 prawda jest taka, 瞠 na talerzu lubi od czasu do czasu znale潭 kawa貫k 鈍inki, ale raczej tej, kt鏎 rolnik tuczy w swoim chlewiku.
Jakub Kle
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj si, 瞠by m鏂 dodawa komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dost瘼ne tylko dla zalogowanych U篡tkownik闚.

Prosz si zalogowa lub zarejestrowa, 瞠by m鏂 dodawa oceny.

Brak ocen.
 
Ten serwis u篡wa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl康arki oznacza zgod na to)




Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi tylko cz窷 materia堯w, kt鏎e w ca這軼i znale潭 mo積a w wersji drukowanej "G這su - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa U篡tkownika

Has這



Nie jeste jeszcze naszym U篡tkownikiem?
Kilknij TUTAJ 瞠by si zarejestrowa.

Zapomniane has這?
Wy郵emy nowe, kliknij TUTAJ.
Reklama


Copyright by G這s - Tygodnik Nowohucki © 2005-2014