VIII edycja Ma³opolskiego Konkursu Szkó³ Gastronomicznych
Dodane przez Administrator dnia 11/03/2007 13:15:03
PÓ£WIECZE TRADYCJI KULINARNYCH
Gdzie i kiedy mo¿na nie tylko zobaczyæ, ale i skosztowaæ takich specja³ów, jak: suflet ³ososiowo-sandaczowy z nutk± szafranowo-makow±, oscypkowe saszetki na sosie z kurek, bary³ki z bryndz± w jagodach z kopkami orkiszowo-orzechowymi czy polêdwicê w p³atkach ró¿ w zatoce sosu le¶nych je¿yn?
Prawdopodobnie tylko raz w roku i to w Nowej Hucie. To w nowohuckim Zespole Szkó³ Gastronomicznych nr 1 od o¶miu lat odbywaj± siê eliminacje Ma³opolskiego Konkursu Szkó³ Gastronomicznych. Przyszli kucharze potrafi± wyczarowaæ na eliminacje rzeczy niecodzienne, a sam konkurs cieszy siê rosn±c± z roku na rok popularno¶ci±. O ile w pierwszej edycji konkursu udzia³ wziê³o 11 szkó³ bran¿y gastronomicznej, o tyle w tegorocznej uczestniczy³o ich ju¿ 26, w tym cztery szko³y ze S³owacji oraz go¶cinnie uczniowie z Francji, z Centre de Formation d`Apprentis Maison Familiale de Metiers ST Michel Mt Mercure.
Zwyciêzc± tegorocznego konkursu w kategorii „Kucharz” zosta³ uczeñ nowohuckiej placówki Kamil Nadolski za potrawê „Comber z sarny pod ja³owcem”, która zosta³a najwy¿ej oceniona przez profesjonalne jury. Na miejscu drugim uplasowa³ siê Micha³ Hajdus z Zespo³u Szkó³ Gastronomicznych nr 2 w Krakowie za przygotowanie golonka wieprzowego nadziewanego bia³ym miêsem, podanego na sosie z cukinii z dodatkiem p±czków kaszanych. Natomiast miejsce trzecie przypad³o Arturowi Maziarzowi z Zespo³u Szkó³ nr 5 im. Jana Paw³a w Stalowej Woli. Artur przygotowa³ szczupaka w nori z wykwintn± sa³atk± z aromatem pomarañczy.
W konkursie kelnerów najlepsze okaza³y siê pary z naszego miasta. I miejsce zdobyli Dominik Grelecki i Krzysztof Daran z Krakowa, miejsce II – Marcin Pluta i Robert Caba tak¿e z Krakowa, a miejsce III – Marcin Burkot i Marek Turski z Gorlic. W konkursie barmanów, w kategorii long drink najlepszy okaza³ siê Piotr Nowak z Zespo³u Szkó³ Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, miejsce II zaj±³ Tomasz Gwizdek (z tej samej szko³y), a miejsce III – Krzysztof Guzik z Zespo³u Szkó³ Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju. W kategorii short drink najlepszym okaza³ siê Rados³aw Szarek z Zespo³u Szkó³ Ponadgimnazjalnych nr 2 z Krosna, miejsce II zaj±³ Lukã¹ Jendri¹ek z Dolnego Kubina (S³owacja), a miejsce III – Ima Weberova z Pre¹ova (S³owacja).
Tegoroczny konkurs zorganizowany zosta³ pod has³em „Pó³wiecze tradycji kulinarnych”. Has³o nawi±zywa³o do piêædziesiêciolecia nowohuckiej placówki, która w listopadzie tego roku obchodziæ bêdzie swój z³oty jubileusz.
(f)

I nagroda – Comber z sarny pod ja³owcem.


Sto³y ugina³y siê od ciesz±cych oko wymy¶lnych potraw.