[2007.11.15] Miêtusowe ostatki
Dodane przez Administrator dnia 15/11/2007 19:52:37
Tylko dwa tygodnie pozosta³y tym, którzy marz± o z³owieniu miêtusa jeszcze w tym roku. Od 1 grudnia rozpoczyna siê dla tej ryby okres ochronny, który potrwa do koñca lutego. Kiedy¶ rybê tê mo¿na by³o po³awiaæ przez ca³y rok. Uznawana by³a za wyj±tkowego szkodnika, niszcz±cego narybek innych gatunków. Jednak populacja miêtusa w naszych wodach zmniejszy³a siê na tyle, ¿e zdecydowano siê wprowadziæ okres ochronny tej ryby, przypadaj±cy na jej tar³o, które - w zale¿no¶ci od warunków atmosferycznych – ma miejsce od po³owy grudnia do koñca lutego.
Co prawda, pogoda teraz najczê¶ciej jest pod psem, ale w³a¶nie taki czas jest najlepszy, by zdecydowaæ siê na miêtusow± zasiadkê. Ch³odne i ciemne noce, z przymrozkami i zacinaj±cym ¶niegiem lub deszczem, s± na miêtusa najlepsze. A gdzie tej ryby szukaæ? Przede wszystkim w tych miejscach, gdzie dno rzeki us³ane jest kamieniami, g³azami czy pniami zatopionych drzew. Dobrymi ³owiskami s± okolice rzecznych g³ówek, podwodnych krzewów brzegowych pó³ek czy pl±taniny korzeni. Gdy wody s± zimne, miêtus potrafi wypu¶ciæ siê na nocne ³owy na bardzo dalekie, znane sobie ¿erowiska. Dopiero, gdy woda siê stopniowo nagrzewa, wypady te staj± siê coraz krótsze, a w lecie praktycznie zanikaj±. Dla nas wa¿ne jest i to, ¿e miêtus nie nale¿y do ryb wybrednych. Bierze w³a¶ciwie na wszystkie przynêty pochodzenia zwierzêcego. Na haczyk mo¿emy wiêc za³o¿yæ zarówno rosówkê, pêczek czerwonych robaków czy pijawki, jak i ¿ywe oraz martwe rybki, miêso ma³¿y, ¶limaki, jelita drobiu, stê¿a³± krew, s³oninê, ³ój czy kawa³ki w±tróbki.
Wybieraj±c siê na miêtusa warto wcze¶niej przygotowaæ z dziesiêæ przyponów. Nie tylko dlatego, ¿e mog± trafiæ siê zaczepy, ale tak¿e dlatego, ¿e ryba ta po³yka przynêtê bardzo g³êboko i ka¿dorazowo przypon nale¿y odci±æ, by nie zadawaæ stworzeniu niepotrzebnego bólu. A skoro zamierzamy po³owiæ w drugiej po³owie listopada, na dodatek w zimn± i ciemn± noc, pamiêtajmy o latarce i termosie z gor±c± kaw± lub herbat±.
Jakub Kleñ