[2021.01.01] Po świętach też o karpiu
Dodane przez Administrator dnia 01/01/2021 13:39:28
Jak wspominałem tydzień temu, karp w świadomości Polaków jest rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu. Szacuje się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90 proc. rocznej krajowej produkcji karpia. - W okresie świątecznym zainteresowanie karpiem wśród polskich konsumentów jest zdecydowanie największe – mówił niedawno dziennikarzom zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński.
Niezależnie jednak od wspomnianej konsumpcyjnej sezonowości karpia warto wiedzieć, że Polska Polska stała się największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Krajowa produkcja karpi stanowi około 30 proc. produkcji unijnej. Poważnymi producentami karpi są również Czechy i Węgry. Najwięcej hodowli karpi prowadzonych jest w województwach śląskim, dolnośląskim, wielkopolskim oraz lubuskim.
A ile karpi, w kilogramach, trafia na nasz rynek? No cóż, trzeba raczej pytać ile ton? A nawet tysięcy ton. Produkcja karpia w ostatnich latach waha się od 18 tys. ton do 20 tys. ton rocznie i jest niemal w całości przeznaczany na rynek krajowy. Produkcja i połów karpia w roku 2019 stanowiły blisko 36 proc. połowu ryb słodkowodnych w Polsce. Tegoroczna produkcja karpia w Polsce szacowana jest na ok. 21 tys. ton. Według danych Eurostatu, w 2018 r. w UE wyprodukowano ok. 61 tys. ton karpi. Wówczas Polska dostarczyła na rynek ok. 16,5 tys. ton, Czechy ok. 18,5 tys. ton, a Węgry - ok 11,5 tys. ton.
A gdzie zajadają się naszym karpiem? Największymi odbiorcami ryby były Niemcy (24 proc.), Francja (18 proc.), Estonia (17 proc.), Litwa (13 proc.) i Wielka Brytania (12 proc.), a spośród krajów spoza Unii – Ukraina (7 proc. udziału).
Przypomnijmy, że karp zaliczany jest do produktów ekologicznych, gdyż technologia jego hodowli bazuje przede wszystkim na pokarmie naturalnym. Mięso karpia charakteryzuje się zawartością łatwo przyswajalnego, dietetycznego białka i średnią zawartością tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest ono źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP), witaminy A i D, a także składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Porcja 220 g mięsa karpia pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko i witaminy.
Jakub Kleń