[2019.12.27] Ryba ¶w. Piotra, czyli tilapia
Dodane przez Administrator dnia 28/12/2019 17:40:51
W ubieg³ym tygodniu, z okazji zbli¿aj±cych siê ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia napisa³em, ¿e wypada tylko ¿yczyæ wszystkim smacznej wigilijnej ryby – niewa¿ne, czy bêdzie to karp, szczupak, lin czy sandacz, a nawet dorsz, ³oso¶ czy tilapia. Ta ostatnia zreszt±, mo¿e nie ka¿dy to wie, bywa te¿ nazywana ryb± ¶w. Piotra, gdy¿ wystêpuje w wodach na terenie Ziemi ¦wiêtej i bardzo prawdopodobne, ¿e w³a¶nie tilapie ³owi³ kiedy¶ ¶w. Piotr – gdy by³ jeszcze zwyk³ym rybakiem.
I zaraz po ukazaniu siê ¶wi±tecznego G³osu, kilku czytelników poprosi³o mnie bym napisa³ trochê wiêcej o tilapii. Co prawda, niektórzy j± jedli (kupion± na stoisku rybnym w markecie), ale chcieliby siê dowiedzieæ wiêcej o tej rybie – na przyk³ad tego, czy jest hodowana w Polsce. Zawsze staram siê odpowiadaæ na pytania i pro¶by Czytelników, wiêc tym razem bêdzie trochê o tilapii – rybie ¶w. Piotra.
Tilapia nilowa (Oreochromis niloticus), bo o niej mowa, to gatunek s³odkowodnej ryby z rodziny pielêgnicowatych, który opisywany by³ pod ró¿nymi nazwami, m.in. nazywany by³ ryb± ¶w. Piotra. Ryba ta wystêpuje we Wschodniej Afryce oraz Izraelu. Zasiedla ró¿ne typy zbiorników z wod± s³odk±.
Tilapie od¿ywiaj± siê planktonem ro¶linnym i drobnymi bezkrêgowcami, czasem detrytusem. Dojrza³o¶æ p³ciow± osi±gaj± w wieku 5–6 miesiêcy. Samiec wyznacza rewir na czas tar³a. Tilapia nilowa jest pyszczakiem. Ikra sk³adana jest do wykopanego do³ka, a po zap³odnieniu pobierana przez samicê do pyska i tam inkubowana. Tilapia nilowa ¿yje do 5 lat i mo¿e osi±gaæ d³ugo¶æ 60 cm (samice do 45 cm) przy masie cia³a do 5 kg.
Hodowlê tilapii nilowej prowadzono prawdopodobnie ju¿ w staro¿ytnym Egipcie. Pocz±wszy od lat 40. XX w. akwakultury w kolejnych krajach interesowa³y siê sprowadzeniem tego gatunku. Tilapiê introdukowano w Japonii, Tajlandii, Filipinach, Brazylii i Chinach, na które obecnie przypada ponad po³owa ¶wiatowej produkcji. W Polsce hodowlê rozpocz±³ Zak³ad Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Go³yszu w 1990. Hodowla tilapii od kilku lat istnieje tak¿e w Boñkach, niedaleko P³oñska. Produkuje siê tam ok. 1300 ton tego gatunku ryby rocznie.
Tilapiê, któr± kupiæ mo¿emy w postaci mro¿onych filetów w polskich sklepach zazwyczaj pochodzi z hodowli. Importujemy j± z Wietnamu, Chin, Indonezji, zdarzaj± siê te¿ ryby dostarczane z Hondurasu.
Tilapia charakteryzuje siê chudym, bia³ym miêsem, delikatnym w smaku. Ma niewiele o¶ci, a przede wszystkim – jest niedroga. To wszystko sprawia, ¿e Polacy chêtnie j± kupuj±. O ile jednak ryba z polskiej hodowli jest bezpieczna, o tyle takiej pewno¶ci nie mo¿emy mieæ w stosunku do tych z importu. Morski Instytut Rybacki – Pañstwowy Instytut Badawczy przeprowadzi³ badania na obecno¶æ substancji niepo¿±danych w rybach morskich i hodowlanych. Jak siê okaza³o, w rybach importowanych z Wietnamu i Chin, w³a¶nie w miêsie tilapii, stwierdzono najwy¿sze stê¿enie o³owiu w porównaniu do innych badanych gatunków.
Jakub Kleñ