Nawigacja
· Strona główna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do życia
W Głosie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artykuły
· [2024.04.19] Parę sł...
· [2024.04.19] Sumienie
· Na niedzielę 21 kwie...
· [2024.04.12] Na kwie...
· [2024.04.12] Kwitną ...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzedaż działka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie włosy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
Na poranną kawę pod NCK
Pod Nowohuckim Centrum Kultury, pojawił się wyjątkowy kawowy koncept: 1882 Street Coffee. To pierwszy tego typu projekt Caffè Vergnano w Polsce i na świecie, łączący tradycję najstarszej, rodzinnej palarni kawy we Włoszech z miejską modą na Street Food. Miejsce otwarte będzie przez cały rok, w okresie zimowym obok lodowiska.
Caffè Vergnano 1882 to najstarsza palarnia kawy we Włoszech, od czterech pokoleń rozwijana przez rodzinę Vergnano. Od niewielkiego sklepiku, otworzonego w 1882 roku w pobliżu Turynu, poprzez zakup plantacji kawy w Kenii w 1930 roku, aż po 70 kawiarni w 19 krajach – rodzina Vergnano konsekwentnie eksportuje na świat kulturę autentycznego, włoskiego espresso. Kawiarnie Caffè Vergnano 1882 otwarto w najbardziej prestiżowych lokalizacjach, od Singapuru i Londynu, poprzez Dubaj, aż po Boston. Każda kawiarnia jest z jednej strony odbiciem najważniejszych wartości kultywowanych przez rodzinną firmę, z drugiej zaś, każdy projekt jest niepowtarzalny – łączy w sobie wizerunek Caffè Vergnano z kontekstem miejskim i kulturowym, w którym się znajduje. Nie inaczej jest w Krakowie.
1882 Street Coffee, to pierwszy w Polsce i na świecie projekt firmy Caffè Vergnano typu „container”. W punkcie kawiarnianym, zlokalizowanym w jednym z popularnych krakowskich food parków, połączono idee z pozoru bardzo odległe: wieloletnią tradycję i świetną jakość najstarszej włoskiej kawy z nowoczesną i popularną w Polsce filozofią street food. Mobilny kontener kawowy, wyposażony został w doskonałą jakościowo aparaturę do przyrządzania klasycznego włoskiego espresso, aromatycznego americano czy lekkiego latte. Wzorem innych, zbudowanych w tradycyjnym modelu kawiarni Caffe Vergnano rozsianych po świecie, również przy tym nowatorskim koncepcie nie zapomniano o lokalnych akcentach – poza kawą można zamówić chociażby kultowy krakowski obwarzanek ze świeżymi dodatkami.
- Otwierając pierwszy, pilotażowy lokal Caffè Vergnano w koncepcie 1882 Street Coffee w Krakowie, chcemy popularyzować kulturę kawy w Polsce. Food trucki to format obecnie niezwykle w Polsce popularny. Food truck parki, street foodowe festiwale – to jest wielki, popularny ruch, w który chcemy się wpisać. Ale w naszym koncepcie chodzi też o coś więcej. Dzięki projektowi kontenerowemu możemy serwować produkty najwyższej jakości w rozsądnych cenach. To jest nasza odpowiedź na popularne sieciówki. I to jest nasza misja od pokoleń – pokazać prawdziwe oblicze włoskiej kawy – mówi Carolina Vergnano odpowiedzialna za rozwój sieci na świecie. - Mamy nadzieję, że dzięki udanemu pilotażowi w Krakowie projekt rozwinie się nie tylko na inne miasta w Polsce, ale również na skalę globalną. Naszym celem jest, aby filiżanka wysokiej jakości kawy przestała być luksusem, a stała się przyjemną codziennością.
Ciekawostki z menu 1882 Street Coffee
1882 Street Coffee to nie tylko tradycyjna włoska kawa. W menu znajdzie się również miejsce dla innowacyjnych pozycji. Jedną z nich będzie Cold Brew, czyli kawa „parzona”, a w zasadzie macerowana na zimno. Cold Brew przygotowywane będzie w 1882 Street Coffee z etiopskich ziaren kawy, podawane w idealnej temperaturze wprost z nalewaka.
Bariści Caffè Vergnano, dzięki profesjonalnej linii blenderów napowietrzających, przygotują również absolutny „must have”, jeśli chodzi o letnią ofertę kawową. Będzie to orzeźwiająca, zimna kawa przygotowywana na bazie chłodnego mleka o idealnej konsystencji. Dopełnieniem letniej oferty będzie naturalna, mrożona herbata zrobiona ze specjalnych mieszanek suszu owocowego.
Ciekawą pozycją w menu będzie również kawa serwowana w waflu – smaczna, a jednocześnie całkowicie przyjazna dla środowiska alternatywa dla kubka jednorazowego, transformująca espresso czy cappuccino w kompletny deser. To jeden ze sposobów wdrażania przez Caffè Vergnano nowej, światowej polityki przyjaznej środowisku. Polski projekt kontenerowy jest tego najlepszym przykładem.

- Naprawianie świata postanowiliśmy zacząć od siebie, wdrażając projekt Zero Waste. Punkt w Krakowie jest w 100% przyjazny dla środowiska. Już sam kontener, w którym znajduje się nasza kawiarnia jest przecież produktem odzyskanym – mówi Piotr Żurek, Espresso Service Polska, zaangażowany w rozwój nowego konceptu w naszym kraju. – Cała oferta zimnych napojów przygotowywana jest w szkle wielokrotnego użytku, a serwowana w biodegradowalnych opakowaniach. Dajemy też drugie życie zaparzonym już ziarnom kawy, wykorzystując je jako nawóz, a także – uwaga! - nagradzamy zniżką klientów, którzy przyjdą do nas z własnym kubkiem! – dodaje Piotr Żurek.
(ał)


Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
 
Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowią tylko część materiałów, które w całości znaleźć można w wersji drukowanej "Głosu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.06 27,478,061 unikalnych wizyt